Menu:

Kuřecí paella

Typickým španělským jídlem je paella. Je to velice chutné a gurmány po celém světě vyhledávané jídlo, které se vaří z hlavní suroviny, kterou je rýže. Paella se na první pohled může zdát jako takové nevšední rizoto. Toto jídlo se v hojné míře dříve vyskytovala zejména v okolí Valencie a i obyvatelé města považují paellu za své regionální jídlo. Na výrobu tohoto receptu existuje nesmírná spousta různých receptů, které si může člověk vyhledat na internetu nebo v některé ze španělských kuchařek. Velice často zde jsou používány zdravé ingredience, jako například různá zelenina, dary moře a mnoho španělského koření. Zajímavé je, že se paella dříve objevovala zejména v kuchyni nejchudších rybářů a dnes je žádána i v těch nejlepších restauracích. Nejdůležitější přísadou, jak již bylo zmíněno, je dobrá rýže. Ta by se neměla omývat, aby na ní zůstal potřebný škrob, který dodává pokrmu potřebnou lepkavost a zahuštění.


Samotný paella recept se dá různě obměňovat a vylepšovat podle chuti kuchaře. Záleží vlastně jen na vás, co si do své paelly dáte. V naší zemi je oblíbená paella zejména z kuřecího masa. Samozřejmostí je hojné množství zeleniny, česnek, koření a olivový olej. Příprava je velice jednoduchá a zvládne ji i kuchař začátečník, takže si na ni může troufnout úplně kdokoli. Jisté je, že právě kuřecí paella je velice vhodným pokrmem pro chutný oběd nebo lehkou a zdravou večeři. Jídlo není tučné ani příliš kalorické, proto si jej mohou dát i lidé, kteří si úzkostně hlídají svou váhu.


Pokud chcete pojmout konzumaci kuřecí paelly s noblesou, je dobré si k ní dát nějaké dobré víno. Velice se hodí zejména španělská vína, díky kterým docílíte dojmu, že jste v nějakém španělském letovisku a užíváte si místní pohody a klidu. Kuřecí paella je zcela bezpochyby tím nejlepší, co si můžete dát. Neskutečný gurmánský zážitek, který díky tomuto pokrmu zažijete, si zamilujete a budete jej chtít prožívat stále znova a znova.

12. 04. 2012